Bol u stopalima

Stopalo izgrađuje 26 kostiju, povezanih preko 33 zgloba i 50 ligamenata, sa 42 mišića.

 

1. ŽULJEVI – CORNS AND CALLUSES

 

…su polja tvrde, zadebljale kože na mestima većeg pritiska ili trenja između koštanih ispupčenja i obuće. Ukoliko su manje površine označavaju se kao CORNS, kupastog su oblika sa vrhom ka dubini i obično su lokalizovani na gornjoj i bočnim stranama prstiju, ili u predelu tabana. Uzrok su najčešće neadekvatna obuća ili koštane izrasline. Mogu biti meki i tvrdi. Meki su između prstiju, dok su tvrdi sa gornje strane prstiju ili spoljašnje strane 5 prsta.

 

Ukoliko su veće površine, grube površine i žućkasto prebojeni nazivaju se CALUSSES, i obično su lokalizovani na mestima stopala koja trpe najveće opterećenje a to su predeo pete i ispod MT jastučeta.

 

Tretman: struganje zadebljale kože, uz prethodno natapanje stopala u toploj vodi, i nošenje adekvatne obuće. Pokušati i tretirati ih sa flasterima salicilne kiseline ili sa urea kremom.

 

 

2. BRADAVICE – VERRUCAS (WARTS)

 

…su kožne promene obično lokalizovane na tabanima na mestima koja su van nosećih površina (non-weight bearing areas). Izaziva ih humani papiloma virus. Mogu biti pojedinačne ili u grupama, promera 1-10 mm, ponekad sa crnim tačkama u centru promene. Ova virusna infekcija se ne smatra visoko zaraznom, ali se može preneti direktnim kontaktom ili preko grubih, vlažnih površina oko bazena ili u svlačionicama.

 

Tretman: obično nisu bolne i najčešće same prođu u roku od 12 meseci. Salicilna kiselina može ubrzati izlečenje. Kauterizacija, smrzavanje, lasersko ili hirurško odstranjivanje su najefikasniji kod zapuštenih slučajeva. Može se raditi i infiltracija same bradavice sa Candida antigenom (proteinom izazivačem alergije) ili Bleomycinom (hemoterapijski lek).

 

 

3. ATLETSKO STOPALO

 

…je gljivična infekcija kože između prstiju. Lako se prenosi sa osobe na osobu na bazenima ili u svlačionicama. Nastaje jer su stopala u cipelama koje stvaraju toplu, mračnu i vlažnu sredinu, koja je idealna za rast i razvoj gljivica. Ponekad ova infekcija može biti i bakterijska, ali znatno ređe. Najčešće zahvata prostor između 4 i 5 prsta i 3 i 4 , na jednom ili oba stopala. Simptomi i znaci ovog problema su suva, ispucala, crvena koža, koja se ljuspa, a sve je praćeno peckanjem i svrabom. Prevencija je higijena stopala, čuvati stopala suvim, ako se jako znoje, u toku dana je potrebno menjati čarape i obuću.

 

Tretman: kreme, sprejevi, tinkture ili praškovi protiv gljivica (Clotrimazole, Miconazole – mazati najmanje 2 nedelje posle nestanka svih promena), uz higijenu stopala i održavati ih suvim (koristiti različite peškire za svako stopalo), nositi pamučne čarape. Lečenje obično traje 4-6 nedelja.

 

4. GLJIVIČNA INFEKCIJA NOKTA

 

…se teško leči. Najčešće se javlja kod osoba sa vlažnim, znojavim stopalima. Nokatne ploče postaju mutne, neravne, krte, izmenjene boje.

 

Tretman: teško ili gotovo nikako ne prolazi sama od sebe. Kod početnih i blažih slučajeva može se početi sa kremama protiv gljivica. Ali kod težih i dugotrajnih slučajeva, antigljivični lekovi i hirurško odstranjivanje nokatnih ploča daju najbolje šanse za izlečenjem.

 

 

U najvećem broju slučajeva flectus PIP zgloba može biti rešen mekotkivnim procedurama. Koraci su:

 

  1. dorzalna kapsulotomija 1. MTP zgloba (radi se ako nije moguća pasivna plantarna fleksija)
  2. plantarna kapsulotomija i tenotomija kratkog flexora u visini PIP zgloba
  3. plantarna tenotomija dugog flexora u visini DIP zgloba
  4. elongacija tetive extensora
  5. privremena fiksacija K iglom do MTP zgloba

 

Ovim mora biti postignuto da se u PIP zglobu pasivno može napraviti oko 45º dorzalne fleksije! Ako se dorzalna fleksija ne može postići onda razmišljati u pravcu PIP fuzije.

 

Ako posle ovoga 2. prst ostane predugačak, mora se uraditi skraćivanje ili na nivou neoartroze DIP zgloba ili bolje isecanjem dela tela medijalne falange 2. prsta i opet privremenom fiksacijom K iglom.